Un tratament endodontic, o vânătoare după Pokemon

Un tratament endodontic, o vânătoare după Pokemon

Trei semne principale care îți indică că Pokemon a pus stăpânire pe dintele tău şi ai nevoie de un tratament endodontic.

Ce înseamnă de fapt termenul de „tratament endodontic” ? Ei bine, este un termen folosit de medicii dentiști atunci când se referă la tratamentul aplicat în interiorul dintelui. Endo = interior şi Dontos = dinte. Endodonția este o ramură a medicinei dentare. Medicii care s-au specializat în endodonție şi şi-au limitat practica doar la efectuarea unor astfel de tratamente se numesc medici endodonți.

Dintele în interiorul său conține ceea ce se numește pulpă dentară. Este un țesut moale compus din nerv, vase sanguine şi celule specializate. Spațiul în care pulpa dentară se adăposteşte poartă numele de cameră pulpară. Prelungirile acesteia de la nivelul rădăcinilor dintelui se numesc canale radiculare. În concluzie, tratamentul de canal nu este altceva decât un sinonim al tratamentului endodontic.

 

Tratament endodontic. Tratament de canal.
Tratament endodontic. Tratament de canal.

 

Tratamentul canalelor radiculare constă în îndepărtarea pulpei dentare inflamate sau infectate. Sigilarea şi obturarea (re-umplerea) canalelor radiculare şi a întreg spațiului endodontic cu materiale specifice. Nervul dintelui poate fi inflamat sau infectat datorită unor tratamente repetate la acelaşi dinte, ca de exemplu obturarea (plombarea) repetată a aceluiaşi dinte. Traumatismele dentare sau boala carioasă pot reprezenta şi ele cauzele inflamării şi infectării pulpei dentare.

 

Dar când ştii de fapt că ai nevoie de un tratament endodontic?

E momentul să dai fuga la dentist. Semnele principale care îți arată că bacteriile au pus stăpânire pe dintele tău. Doar n-ai crezut în povestea cu Pokemon

 

Durerea dentara
Durerea dentară

 

 1. Durerea

  Durerea la nivelul cavității bucale niciodată nu este un semn bun, iar atunci când persista e şi mai rău. Durerea poate avea ca şi punct de plecare un singur dinte sau chiar mai mulți.  Durerea dentară poate fi resimțită ca o presiune în timpul masticației sau pur şi simplu în momentul în care dintele în cauză vine în contact cu antagonistul său (dintele de pe arcada opusă). Durerea dentară  poate fi resimțită de asemenea şi ca o sensibilitate extremă la rece, cald sau dulce. În astfel de situații ai nevoie probabil de tratament endodontic. Când pulpa dentară este infectată, tratamentul endodontic se impune. Durerea dentară poate evolua de la uşoară la intensă şi poate persista chiar şi după îndepărtarea stimulului care a provocat-o. Uneori ea poate fi spontană şi atât de intensă încât te poate trezi în toiul nopții.

   

   

  Abces dentar
  Abces dentar

   

 2. Inflamația

  Inflamația la nivel gingival poate fi un semn că dintele are nevoie de tratamentul canalelor radiculare. Inflamația poate fi ușoară sau pronunțată. Ea poate semnala abcesul dentar, ceea ce presupune că infecția s-a extins până la nivelul vârfurilor rădăcinilor dintelui şi se extinde în zonele din jur, creând o pungă cu puroi. Abcesele dentare sunt de obicei dure la palpare şi dureroase. Abcesul dentar poate modifica aspectul feței şi se poate extinde şi înspre gât sau ochi. Dacă este prima dată când dintele este expus unui astfel de proces, este posibil ca în urma unui tratament endodontic dintele să rămână pe arcadă, să fie salvat de la extracție.

  modificarea culorii dintelui
  modificarea culorii dintelui

   

 3. Modificarea culorii dintelui

  Când unul sau chiar mai mulți dinți încep să-şi schimbe culoarea în comparație cu restul dinților este cazul să te alarmezi. Este momentul în care trebuie să fugi la dentist pentru că probabil ai nevoie de tratament endodontic. Există cazuri în care afecțiunile pulpei dentare sunt asimptomatice (fără simptome dureroase) singurul semn fiind modificarea culorii dintelui. În cazul pacienților adulți dacă dintele numai este vital (cu nerv) nu înseamnă că nu este sănătos. Un tratament endodontic bine efectuat vă poate scuti de neplăcerile estetice cauzate de modificarea culorii dinților devitali (fără nerv).

Cu toate că tratamentul endodontic este cunoscut ca fiind unul dureros, tehnologia a evoluat foarte mult şi în acest domeniu, el devenind ca şi grad de dificultate, asemănător unei obturații (plombe).

Pentru a-ți salva dinții de la extracție şi pentru evitarea dezechilibrului ocluzal ca urmare a extracției dentare, urmărește cu atenție cele 3 semne mai sus menționate. Acestea nu sunt nici pe departe semne ale sănătății orale.

Pentru a vă menține la distanță de durerea dentară şi tot ce aceasta atrage după sine, ca medic dentist recomand să acordați atenție igienizarii dentare. Pe lângă periaj folosiț ața dentară şi vizitați medicul dentist de minim două ori pe an.

 

Cu drag,

Simona Enache.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.