Tratamentul ortodontic, drumul spre sănătate şi succes

Tratamentul ortodontic, drumul spre sănătate şi succes

Cu siguranță ai bănuit că datorită masticației insuficiente a alimentelor ai stări de balonare, dureri de stomac și un tranzit îngreunat, dar cu toate astea amâni vizita la medicul tău dentist. E momentul să iei o decizie, deoarece o dantură sănătoasă e punctul zero în drumul spre sănătate și succes.

 

Efectul de domino al dinților asupra sănătății  noastre.

O poziție incorectă a dinților duce la o mușcătură (felul în care dinții de sus calcă pe cei de jos) incorectă și mai departe la o poziție vicioasă a maxilarului inferior față de craniu. Din această cauză ne confruntăm adesea cu probleme la nivelul articulației temporo-mandibulare (articulația care conectează maxilarul inferior de craniu) și a mușchilor masticatori.

Aceste probleme se manifestă prin cracmente ale articulației temporo- mandibulare, cracmentele fiind de fapt niște zgomote sau pocnituri intra-articulare, iar în funcție de intensitatea lor pot  fi auzite doar de noi sau chiar și de persoanele din apropierea noastră.

Durerile de cap frecvente, dureri la nivelul tâmplei, orbitei, urechii, zgomote în urechi (trinitus) sau alte forme de dureri faciale, tensiuni dureroase la nivelul gâtului și al umerilor și chiar pozițiile vicioase ale întregului corp sunt rezultate ale poziției incorecte a dinților și mandibulei față de craniu.

 

 

Tratamentul ortodontic poate fi rezolvarea tuturor acestor probleme. Când dinții de pe maxilarul superior și cel inferior ajung să se întâlnească în poziție corectă, mușchii încep să revină la normal.

De la mușchii masticatori, mușchii gâtului, ai umerilor și până la mușchii paravertebrali toți își recapătă poziția și în final dobândim o postură corectă a întregului corp.

Dacă aveți senzația că mușcătura voastră nu e tocmai cea corectă sau aveți dureri și tensiuni la nivelul mușchilor întregului corp nu ezitați sa vă faceți o programare la ortodont (medic dentist cu specializare în ortodonție). Prin intermediul examinării de specialitate și a unor teste simple veți afla dacă aveți nevoie sau nu de tratament ortodontic și dacă de la dinți vi se trag problemele de sănătate.

 

Ortodonția menită să corecteze evoluția speciei umane
Ortodonția menită să corecteze evoluția speciei umane

Ortodonția menită să corecteze evoluția speciei umane.

Dinți cu adevărați drepți, ce sunt perfect aliniați respectând curbura maxilarului devin din ce în ce mai mult o raritate. Oamenii de știință care studiază istoria evoluției speciei umane susțin că de vină este dimensiunea dinților care de-a lungul mileniilor nu a regresat în aceeași măsură ca și oasele maxilare.

Evident că datorită acestor diferente de dimensiuni  rezultă înghesuirile dentare și anomaliile de dezvoltare în ceea ce privește dentiția oamenilor de azi.  De asemenea parte din anomaliile dentare sunt moștenite pe cale genetică , cum ar fi atunci când copilul moștenește de la tată forma dinților mai mare , iar de la mamă moștenește un maxilar mic și îngust.

 

Dinții aliniați asemenea perlelor într-un colierDinții aliniați asemenea perlelor într-un colier
Dinții aliniați asemenea perlelor într-un colier

 

Bineînțeles că multe persoane sunt mulțumite de dantura lor chiar dacă nu au dinții nici pe departe aliniați asemenea perlelor într-un colier.

De cele mai multe ori însa tratamentul ortodontic este necesar in rândul adulților pentru a preveni afecțiuni ale mucoasei orale, deteriorarea aparatului de susținere a dinților în os și pentru îmbunatățirea capacității de masticație.

O dantură perfect aliniată , fără înghesuiri  sau migrări dentare poate fi îngrijită si periată mult mai ușor si este mai putin predispusă la îmbolnăvirea prin carie dentară sau boala parodontală.

 

Aparatul dentar – primul pas spre un zâmbet strălucitor.

Ortodonția a fost (și din păcate uneori încă mai este) sub-evaluată fiind considerată un tratament care se adresează doar copiilor și adolescenților. Dar acest tip de tratament joacă un rol deosebit de important în tratamentul estetic dentar. Câteodată fără tratamentul ortodontic preliminar rezultatele tratamentului estetic sunt improbabile sau chiar imposibile.

 

 

Aparatul dentar - primul pas spre un zâmbet strălucitor
Aparatul dentar – primul pas spre un zâmbet strălucitor

Așadar fie că e doar o etapă în cadrul unei terapii estetice dentare sau un pas în plus către sănătate, observ cu bucurie că purtarea aparatelor dentare este un nou trend în rândul adulților.

Zâmbetul ce etalează dinți sănătoși este simbolul tinereții, încrederii în sine și al succesului.

De aceea din ce in ce mai multi adulți își asumă purtarea pentru o anumită perioadă a aparatelor dentare, care poate dura cu aproximație între un an și jumătate și trei ani.  In căutarea zâmbetului perfect, un număr remarcabil de actori, cântăreți, sportivi și persoane publice în general  își etalează cu încredere zâmbetul cu aparat dentar. Aparatul dentar, fie că este metalic, ceramic sau de safir este purtat în scopuri medicale, estetice sau chiar din dorința de a fi in pas cu moda și de a respecta trendul breckeților.

Tom Cruise purtând aparat dentar
Tom Cruise purtând aparat dentar
Faith Hill purtând aparat dentar
Faith Hill purtând aparat dentar
Faye Dunaway purtând aparat dentar
Faye Dunaway purtând aparat dentar

 

 

În Statele Unite ale Americii , un manager al unei companii de succes poartă cu aceeași încredere aparat dentar precum un preșcolar. Staruri precum Tom Cruise, Faith Hill si Faye Dunaway au atras atenția mass-mediei și prin purtarea aparatelor dentare. Uneori datorită costurilor foarte ridicate pe care vedetele din America le plătesc pentru a beneficia de tratament ortodontic, acesta poate fi considerat și un simbol al status-ului financiar.

Ca medic dentist și purtătoare de aparat dentar sunt de părere că niciodată nu e prea târziu pentru un tratament ortodontic, chiar și în rândul adulților!  Cât mai multe zâmbete strălucitoare să avem!

 

Cu drag,

Simona Enache.

5 thoughts on “Tratamentul ortodontic, drumul spre sănătate şi succes

  1. Nadia

    La varsta de 47 de ani si cu paradontopatie, se mai poate pune problema indreptarii dintilor? Multumesc anticipat pentru raspuns!

    1. Dy

      Bineinteles ca se poate la orice varsta. Tom Cruise avea aproape 50 ani pe cand purta aparat dentar. Eu am purtat de la 34 pana la 36 de ani aparat dentar + operatie Bimax. Trebuie sa recunosc ca mi-a fost foarte greu cu recuperarea dupa operatie insa rezultatul este exceptional. Trebuie doar curaj si rabdare!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.