Sardina, comoara din adâncul oceanului

Sardina, comoara din adâncul oceanului

100 g de sardine conțin aproximativ aceeași cantitate de calciu ca si un pahar cu lapte

De-a lungul tratamentului ortodontic, datorită forțelor mecanice exercitate de aparatul dentar, la nivelul structurii oaselor maxilare au loc numeroase modificări. Aceste modificări sunt reprezentate de procese de resorbție (topire lentă osului alveolar) și apoziție osoasă (formare de țesut osos nou) ce au ca rezultat deplasarea dinților.

Datorită acestor schimbări in structura oaselor alveolare și implicit a întregului sistem de susținere a dinților in os, rezultă o scădere a forței de masticare și implicit o îngreunare a actului masticator.

Așadar va fi o perioadă in care va trebui să ne adaptăm , să consumăm alimente cu o consistentă mai moale, dar respectând totuși principiile unei alimentații sănătoase , având un stil de viată sănătos.

Vă recomand cu încredere ca pe perioada tratamentului ortodontic – și nu numai –  să profitați de beneficiile consumului de peste oceanic, in special de beneficiile sardinelor.

 

Sardine - peste oceanic
Sardine – peste oceanic

 

Beneficiile consumului de sardine.

 

Sardinele nu reprezintă numai o bogată sursa de Calciu si vitamina D, ci sunt și o excepțională sursă de fosfor si vitamina B12 importantă in procesele de reînnoire celulară. Vitamina D joacă un rol cheie in dezvoltarea sănătoasă a sistemului osos in general, favorizând  absorbția calciului in oase. Cât despre atenția in ceea ce privește aportul alimentar de fosfor pe perioada tratamentului ortodontic, acesta este foarte important deoarece fosforul contribuie la fortifierea matricei osoase.

Ca metoda practică de a consuma sardine, recomand adăugarea lor într-o salată alături de avocado, ou fiert, roșii cherry, spanac, rucola si zeamă de lămâie.

Poftă bună!

 

Cu drag,

Simona Enache

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.