Provocare! Dietă echilibrată în timpul tratamentului ortodontic.

Provocare! Dietă echilibrată în timpul tratamentului ortodontic.

Perioada tratamentului ortodontic este de cele mai multe ori destul de lungă. Tratamentul ortodontic nu este genul de tratament care să dureze un număr determinat de zile, ci dimpotrivă. El se poate întinde pe o perioadă de la 5 -6 luni şi  până la 2 ani – 2 ani şi jumătate. Astfel suntem nevoiți să ne adaptăm stilul de viață unor noi condiții. Alimentația este prima pe care trebuie să o „potrivim” noilor posibilități. Pentru a avea energia necesară îndeplinirii sarcinilor cotidiene trebuie să avem o dietă echilibrată.

De ce este important să avem o dietă echilibrată pe parcursul tratamentului ortodontic?

Sintagma „tratamentul ortodontic, drumul spre sanatate si succes” are la bază o alimentație corectă, echilibrată, bogată în vitamine, minerale, fitonutrienti şi acizi grasi esentiali.  De ce? Pentru că o dietă echilibrată va contribui la succesul tratamentului ortodontic. Va asigura organismului substanțele necesare tuturor structurilor implicate în acest proces.

Pe parcursul tratamentului ortodontic, la nivelul oaselor maxilare au loc o serie de modificări. Aceste modificări sunt reprezentate de procese de resorbție (topire lentă osului alveolar) și apoziție osoasă (formare de țesut osos nou). Ele au ca rezultat deplasarea dinților.

Datorită modificărilor mai sus menționate suntem nevoiți să consumăm alimente cu o consistență mai moale, mai uşor de mestecat, dar totodată nutritive. Asta e cu adevărat o provocare!

 

Humusul însotit de salata Tabouleh este o masă excelentă din punct de vedere nutrițional dar şi ca şi consitență …

Ingrediente pentru prepararea Humusului:

235 g de năut la conservă

3 linguri de suc de lămâie

1/2 cățel de usuroi

sare

120 ml de pastă de susan (tahini)

3 linguri ulei de măsline extravirgin

1 linguriță de paprika

Mod de preparare:

Se pune în blender pasta de susan şi sucul de lămâie şi se mixează (max 1min). Toacă mărunt usturoiul şi adaugă-l de în blender împreuna cu sarea şi uleiul de măsline. Mixează din nou.  Spală năutul şi adaugã jumătate din cantitate în blender şi mixează până obții o pastă fină şi cremoasă. Adaugă şi restul de năut. Mixează 1-2 min. Gustă! Este important să guşti Humusul pe masură ce îl prepari. Mai adaugă lămâie, sare sau dacă e prea dens poți adăuga putina apă. Mai pulsează 1-2 min şi gata! Îl aşezi pe farfurie şi îl decorezi cu puțin ulei de măsline şi paprika.

 

Ingrediente Salata Tabouleh intr-o dietă echilibrată
Ingrediente Salata Tabouleh intr-o dietă echilibrată

 

Ingrediente Salata Tabouleh:

2 legături măricele de pătrunjel (150g)

100g de bulgur

3 roşii tăiate cubulețe

4-5 crenguțe de mentă

zeama de la o lămâie

3 linguri de ulei de măsline

sare

Mod de preparare:

Peste bulgur se adaugă apă fierbinte până când îl acoperă în totalitate sau chiar îl depăşeşte puțin şi se lasă până acesta îşi dublează volumul. Se toacă mărunt pătrunjelul şi menta. Într-un bol se amestecă bine pătrunjelul, menta, roşiile, bulgurul (rece), zeama de lămâie si uleiul şi sarea.  Bagă salata la frigider cel putin 2 ore înainte de a o consuma.

Așează pe o farfurie Humusul şi salata Tabouleh şi… Poftă bună!

Humusul poate înlocui cu succes carnea în zilele de după montarea sau activarea aparatului ortodontic datorită conținutului crescut de proteine regăsit atât în năut cât şi în pasta de susan (tahini). Este o sursă bogată de fibre, vitamina B, acid folic şi minerale precum: fier, fosfor, calciu şi potasiu, magneziu, cupru şi zinc.

Pătrunjelul, ingredientul principal al salatei Tabouleh, el contribuie la îmbunătățirea rezistenței oaselor. Datorită conținutului mare de vitamina K ajutā la creşterea densității osoaselor. Vitamina K este responsabilă cu sinteza unei proteine osoase cu rol structural numită Osteocalcina.

În plus pătrunjelul este o sursă nesecată de clorofilă, care are proprietăți antibacteriene şi luptă împotriva bacteriilor ce provoacă respirația urât mirositoare (halitoza). De asemenea are efect purifiant la nivelul colonului toxic, care reprezintă cauza principală a  halitozei.

O astfel de masă constituie o adevărată sursă de energie datorită conținutului mare de fier. Susține imunitatea organismului prin conținutul crescut de vitamina C. Humusul este pe lângă cele menționate anterior si o sursă bogată de acizi graşi esențiali de tipul Omega 3, stimulenți ai intelectului.

Ca medic dentist şi purtătoare de aparat dentar recomand o dietă echilibrată pe perioada tratamentului ortodontic.

Cu drag,

Simona Enache.

2 thoughts on “Provocare! Dietă echilibrată în timpul tratamentului ortodontic.

  1. Gabriela

    Frumos si gustos!
    Felicitari!
    Gabi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.