Nervul trigemen implicat în postura corpului tău

Nervul trigemen implicat în postura corpului tău


Care este principiul sistemului cranio-sacral-mandibular? Care este teoria ce a stat la baza acestui concept şi ce rol joacă nervul trigemen în această „ecuație”?.

În articolul anterior intitulat „Mandibula, cheia verticalității corpului tău„, am prezentat pe scurt ce manifestări are ocluzia dentară deficitară la nivelul posturii întregului corp. Cu alte cuvinte cum malpoziția mandibulei (poziționarea anormală/incorectă) față de craniu afectează postura corpului.

Pentru că sistemul cranio-sacral-mandibular este un subiect complex am decis că va fi tema mai multor articole. Cel de față este dedicat prezentării teoriei care a stat la baza dezvoltării acestui concept. În plus voi prezenta şi ce importanță are nervul trigemen în cadrul sistemului cranio-sacral-mandibular.

Dens Axis, dintele despre care nu ştiai că participă la ocluzia dentară

În anul 1955 în urma unei analize matematice complexe, Casey Guzay a determinat că centrul de rotație al mandibulei nu este articulația temporo-mandibulară (ATM) ci articulația dintre primele doua vertebre cervicale. Prima vertebră cervicală (C1) = Atlas şi  a doua vertebră cervicală (C2) = Axis.

Teoria Quadrant - Casey Guzay
Teoria Quadrant – Casey Guzay

Teorema Quadrant

Guzay porneşte cu analiza anatomiei coloanei vertebrale şi vorbeşte despre sistemul tripodic care-i conferă stabilitate acesteia. La nivelul fiecărei vertebre există 3 puncte anatomice care alcătuiesc acest sistem tripodic. Procesul articular superior (câte 2 pt fiecare vertebră), corpul vertebrei şi discul intervertebral.

Sprijinul de tip tripodic al coloanei vertebrale
Sprijinul de tip tripodic al coloanei vertebrale

Articulația dintre primele vertebre cervicale (C1 şi C2) datorită mişcării de rotație a capului, nu beneficiază decât de două din cele trei puncte de susținere. În schimb la nivelul Axisului (C2) întalnim procesul Odontoid sau Dens Axis. Astfel că C1 împreuna cu osul Occipital se mişcă ca un întreg în jurul lui Dens Axis.

Miscarea de pivotarea a Atlasului in jurul lui Dens Axis
Mişcarea de rotație a Atlasului în jurul lui Dens Axis

Prin trasarea unei linii care porneşte de la planul ocluzal cu direcție spre posterior, observăm ca ea se „conectează” cu articulatia dintre C1 şi C2. Deci…? Ați ghicit! Cel de-al treilea punct de susținere nu e nimeni alta decât ocluzia dentară.

Ocluzia dentara, al treilea punct de sustinere
Ocluzia dentară, al treilea punct de susținere

În concluzie malpoziția mandibulei față de craniu va determina schimbări la nivelul alticulației dintre cele două vertebre cervicale, articulație de care depinde postura întregii coloane vertebrale, a capului şi nu în ultimul rând sănătatea neurologică.

Nervul Trigemen şi rolul lui asupra sistemului cranio-sacral-mandibular

Nervul trigemen este cel mai mare nerv dintre cele 12 perechi de nervi cranieni. Este un nerv mixt (motor şi senzitiv) şi potrivit lui M. Clauzade nervul trigemen trebuie privit ca un nerv postural. Este un nerv „global”, capabil să transmită cele mai recente semnale senzoriale din mai multe structuri ale capului.

  • de la receptorii de presiune din structura osului maxilar transmite informații proprioceptive fine din ligamentul parodontal şi dinte
  • prin intermediul pielii pe care o inervează la nivelul masivului facial, transmite informații viscero-interne
  • prin intermediul muşchlior masticatori , transmite informații musculo-scheletice.

Aşadar, nervul trigemen transmite informații despre mediul intern, despre viscerelele şi despre aparatul musculo-scheletic al capului.

Nervul trigemen şi legatura lui cu Dura mater

În medicina dentară ne sunt foarte cunoscute cele 3 ramuri ale trigemenului (oftalmic, maxilar şi mandibular) dar foarte puțin ştim despre ramurile meningeale ale trigemenului descrise de Lazorthes în 1981.

Nervul trigemen si ramurile sale meningeale
Nervul trigemen şi ramurile sale meningeale

Dura mater este o membrană subțire şi inelastică care captuşeşte la exterior creierul şi măduva spinării. Această inervație trigeminală a durei mater este extrem de importantă în fiziologia echilibrului funcției craniene. În plus fluctuația lichidului cefalo-rahidian stă la baza dinamicii sistemului cranio-sacral-mandibular.

Malpoziția articulației dintre primele doua vertebre cervicale generată de malpoziția mandibulei ca efect al malocluziei, va produce în zona C1 -C2 o răsucire a durei mater. Această răsucire poate cauza afecțiuni precum : scolioza, hipolordoza cervicală, cifoza toracică, lordoza lombară şi rotația şoldului cu efectul concomitent de membru scurtat. La acestea se pot adăuga dureri ale regiunii cefei, dureri de cap în zona occipitală şi alterarea sensibilității la nivelul membrelor superioare şi inferioare.

Principiul sistemului cranio-sacral-mandibular este unul de reciprocitate. Orice medic dentist trebuie să ştie că o schimbare în anatomia sau mecanica dinților va avea influență asupra pozitiei mandibulei față de craniu, a craniului şi a coloanei vertebrale. Aceste modificări dentare pot avea ca rasunet simptome neurologice sau fiziologice.

Ca medic dentist, cred că scopul nostru e acela de corecta ocluzia dentară si toate malpozițiile cu care pacienții noştri se confruntă, ca ei să se poată bucura de o postură corectă a mandibulei față de craniu şi implicit de o postură corectă a întregului corp, să se bucure de zâmbetul perfect.

Cu drag,

Simona Enache.

 

 

2 thoughts on “Nervul trigemen implicat în postura corpului tău

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.