Murele și beneficiile lor asupra oaselor și dinților…

Murele și beneficiile lor asupra oaselor și dinților…

Murele sunt o sursă nesecată de vitamine și minerale. În general fructele de pădure sunt o infuzie de anti-oxidanți, vitamina C, potasiu și fibre. Murele însă, datorită cantității crescute de fito-nutrienți  au efect anti-bacterian, previn îmbătrânirea și nu în ultimul rând au proprietăți anti-cancerigene.

Aceste bobițe negre și lucioase conțin tot complexul de vitamina B. Deasemenea conțin vitamina C, în proporție de 35% /150g dar și vitamina E. Murele sunt bogate în minerale și oligoelemente precum fier, seleniu, zinc, magneziu, calciu și fosfor.

În plus datorită polifenolilor murele au efecte antitumorale și antivirale.

Care sunt beneficiile consumului de mure asupra oaselor și dinților?

Calciul și magneziul din mure fortifică oasele și dinții. Conținutul de magneziu facilitează absorbția calciului și a potasiului ceea ce asigură o dezvoltare și o creștere sănătoasă a oaselor și dinților în rândul copiilor și adolescenților. În ceea ce privește adulții, murele asigură 36% din cantitatea zilnică necesară de vitamina K, favorizând absorbția calciului și ținând la distanță boli precum osteoporoza și boala parodontală. Circulația periferică și capacitatea de vindecare a organismului sunt și ele îmbunătățite.

 

Mure proaspăt culese simonaenache.ro
Mure proaspăt culese

 

Despre sarcină și consumul de mure

Este absolut evident că toate aceste vitamine și minerale conținute de mure sunt o adevărată sursă de sănătate atât pentru mama cât și pentru făt. Singura grijă este că acestea trebuie spălate foarte bine, una câte una, deoarece pot păstra urme de bacterii, paraziți și chiar pesticide ce pot pune sarcina în pericol. Un exemplu în acest sens este îmbolnăvire de toxoplasmoză.

 

Murele și purtătorii de aparat dentar

Datorită consitenței destul de moi a acestor fructe, ele pot fi consumate chiar și de către purtătorii de aparat dentar. Fie că vă aflați în primele zile de la activare sau montare. Conținutul de minerale precum calciu, magneziu și fluor ajută la menținerea sănătății structurilor dentare dar și a oaselor maxilare.

Ca medic dentist și purtătoare de aparat dentar recomand ca pe perioada tratamentului ortodontic (dar nu numai) să aveți o idee clară în ceea ce privește alimentația și efectele ei asupra sănătății orale.

 

Cu drag,

Simona Enache

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.