Mandibula, cheia verticalității corpului tău

Mandibula, cheia verticalității corpului tău

Cercetările care au avut loc de-a lungul ultimilor 20 de ani au demonstrat că, întreg aparatul musculo-scheletic împreună cu craniul şi mandibula reprezintă un sistem unic anatomo-funcțional. Iar atunci când o singură componentă a acestui sistem nu funcționează în mod optim, se generează repercursiuni negative asupra întregului organism.

Este vorba despre ceea ce se numește sistem cranio-sacral-mandibular.Acesta este format din două subsisteme: sistemul mandibulo-cranian şi sistemul cranio-sacral. Liantul sau mai exact, zona tampon dintre cele două fiind articulația temporo-mandibulară. Altfel spus, mandibula, craniu şi osul sacral (os format din sudarea celor 5 vertebre sacrale, situat la extremitatea inferioară a coloanei vertebrale) creează un sistem închis. În interiorul acestuia orice dezechilibru provocat la nivel dentar se va manifesta inițial prin modificarea posturii mandibulei față de craniu, urmând ca mai apoi să se transmită la nivelul coloanei vertebrale şi viceversa.

 

Sistemul cranio-sacral-mandibular
Sistemul cranio-sacral-mandibular

 

 

Dezechilibrul de la nivel dentar adus în discuție anterior, este de fapt un dezechilibru ocluzal. Şi se traduce printr-o mușcătură incorecta sau malocluzie (dinții de pe arcada superioară nu vin în contact cu cei de pe arcada inferioară în mod corect) .

Câteva dintre cauzele acestui dezechilibru pot fi : anomaliile dento-maxilare, procesele carioase mari sau fracturile dentare netratate, lipsa dinților netratată la timp sau tratată necorespunzător.

După cum menționam mai devreme, ca urmare a dezechilibrului ocluzal se modifică poziția mandibulei față de craniu.

Subsistemul cranio-mandibular este afectat ceea ce determină modificări în întregul sistem şi mai departe de el. Afectarea coloanei vertebrale duce la modificarea posturii întregului organism.

Noul concept posturo-ocluzal vizează corectarea posturii mandibulei față de craniu

Medicul francez Michel Clauzade, fondadorul unui nou concept posturo-ocluzal sau posturo-dental, a demonstrat că muşcătura (ocluzia dentară) are un rol determinat în echilibrul postural general al organismului.

Asimetrie posturala -modificarea posturii corpului in plan transversal
Asimetrie posturala -modificarea posturii corpului in plan transversal

 

O muşcătură încrucişată („cross-bite”) sau deviația laterală a mandibulei va determina o asimetrie în plan transversal la nivelul întregului sistem musculo-scheletic, deoarece organismul nu e capabil să compenseze afecțiunile în acest plan.

Astfel de afecțiuni la nivelul cavitătii orale sunt adesea asimptomatice şi pot fi uşor trecute cu vederea, tratându-se afecțiunea de la distanță şi anume „membrul scurtat”.

Este tipicul caz în care se tratează efectul şi nu cauza. Deasemenea mai pot apărea dureri la nivel cervical, tendinite (inflamații ale tendoanelor) şi dureri la nivel pubian.

Pentru a vedea în ce constă muşcătura încrucişată („cross-bite”) click aici 

În ceea ce priveşte modificarea muşcăturii în sens antero-posterior, organismul se supune unei legi ortopedice de compensare. Lege ce funcționează pe principiul descris la începutul articolului.

Orice dezechilibru mandibulo-cranian în sens antero-posterior va avea o compensare în postura verticală a organismului şi viceversa.

Compensarea dezechilibrului cranial la nivelul posturii
Compensarea dezechilibrului cranial la nivelul posturii
Dezechilibru postural cu compensare craniala
Dezechilibru postural cu compensare craniala

Aşadar, malocluziile de tipul clasei II şi III Angle se vor compensa modificând postura corpului aşa cum se observă în imaginea următoare.

Pentru a vedea ce e malocluzia de tipul clasei II Angle click aici

Pentru a vedea ce e malocluzia de tipul clasei III Angle click aici

Modificarea posturii corpului in plan antero-posterior
Modificarea posturii corpului in plan antero-posterior

 

Clasa II Angle va fi decompensată prin înclinarea corpului spre înapoi iar clasa III Angle va fi compensată prin înclinarea corpului spre înainte.

În cazul copiilor cu o muşcătură incorectă se întalnesc adesea tendințe de scolioză la nivelul coloanei vertebrale, posturi vicioase ale întregului corp, picioare în X sau o curbura accentuată (genu Valgum), picior plat (platfus).

La adulți în schimb apar dureri articulare, dureri de cap, vertij (ameteli), artroză cervicală, dureri de spate, dureri musculare, crampe musculare şi tendinite (inflamații ale tendoanelor).

 

Ca medic dentist, kinetoterapeut şi purtătoare de aparat dentar cred că dintele trebuie privit ca parte integrantă a întregului organism şi tratat ca atare.  Pe de altă parte consider că formarea unei echipe multi disciplinare între medicul dentist – ortodont, medicul fizioterapeut şi kinetoterapeut se impune în tratarea unor astfel de cazuri. Ei urmăresc tratarea dizarmoniilor ocluzale, corectarea posturii mandibulei față de craniu şi a tuturor problemelor induse de acestea la nivelul posturii întregului corp.

Nu în ultimul rând, pentru o calitate mai bună a vieții, vă recomand ca indiferent de vârstă să luați în calcul posibilitatea unui tratament ortodontic.

 

Cu drag,

Simona Enache

4 thoughts on “Mandibula, cheia verticalității corpului tău

  1. Hosafci Rozalia

    În problemele descrise în articol se regăsesc și gemenii mei. Au mușcătura de tip 3 și o ușoară scolioză. M-ar ajuta să știu cum putem îndrepta lucrul acesta și ce plan terapeutic trebuie urmat. Au probleme de echilibru și de coordonare. Mulțumesc.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.