Firul de care atârnă sănătatea ta dentară

Firul de care atârnă sănătatea ta dentară

De ce e mai importantă folosirea aței dentare decât periajul dentar?

 

Prin intermediul periajului dentar reușim să curățăm aproximativ 60% din suprafața dinților.  Restul de 40%  îi revine aței dentare. Este evident că sărind peste acest pas aproximativ jumătate din suprafața totală a dinților va rămâne necurățată și prin urmare se va crea terenul propice dezvoltării afecțiunilor dentare, gingivale şi parodontale. De ce este primordială folosirea aței dentare? Pentru că prin intermediul periajului nu facem altceva decât să curățăm aceleași suprafețe dentare care sunt oricum supuse mereu auto-curățirii. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne periem dinții! Însă în mod natural mișcările obrajilor, buzelor şi limbii împreună cu saliva ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene de pe zonele dentare expuse.

Folosirea aței dentare
Folosirea aței dentare

În vederea obținerii unei danturi 100%  igienizate folosirea aței dentare este singura metodă prin care reușim să îndepărtăm resturile alimentare şi bacteriile de la nivel interdental și de la nivelul șanțului gingival (spațiul delimitat dintre fața internă a marginii gingivale libere şi suprafața dintelui iar zona cea mai profundă fiind reprezentată de joncțiunea gingivo-dentară).

 

Ce se întâmplă dacă sărim peste acest pas?

Mecanismul este unul cât se poate de simplu și de logic. Perii periuței dentare sunt incapabili să pătrundă în spațiile inter-dentare și la nivelul șanțului gingival. Astfel că în urma unui simplu periaj dentar vom îndepărta placa dentară doar în proporție de 50-60% iar restul rămas în spațiile inter-dentare și șanțurile gingivale va determina pe lângă o respirație urât mirositoare, apariția gingivitei.

Evolutia bolii parodontale
Evolutia bolii parodontale

Gingivita fiind prima reacție inflamatorie  de autoapărare a organismului împotriva bacteriilor. Consecutiv apare și sângerarea gingivală. Dacă nici măcar acum în al doisprezece-lea ceas nu instaurăm o corectă igienizare ce include și folosirea aței dentare, lucrurile se vor complica. Mai exact vor apărea pungile parodontale. Joncțiunea gingivo-dentară este distrusă iar bacteriile vor avea acces direct la nivelul întregului sistem de susținere al dintelui în os și al osului propriu-zis. Toate acestea duc la apariția mobilității dinților, retracții osoase și gingivale și în final la pierderea dinților. Pe lângă instalarea bolii parodontale, placa bacteriană neîndepărtată datorită calciului din salivă se transformă în tartru dentar.

Placa bacteriana transformata in tartru
Placa bacteriana transformata in tartru

Tartrul este imposibil de îndepărtat prin intermediul periajului dentar și datorită prezenței lui pe suprafața smalțului va determina ceea ce se numesc carii inter-dentare și carii de colet (cariile situate la baza dintelui în imediata vecinătate a marginii gingivale).

 

Purtători de aparat dentar și dantură 100% sănătoasa.

 

Folosirea atei dentare de catre puratatorii de aparat dentar
Folosirea atei dentare de catre puratatorii de aparat dentar

Pentru noi, purtătorii de aparat dentar, situația devine și mai complicată. Pe lângă minunatul efect de a ne îndrepta arcadele dentare, brackeții vin la pachet și cu un efect negativ și anume, crearea de spații retentive suplimentare la nivelul cărora placa bacteriană se poate depune. Astfel la capitolul igiena orală nu avem de ales, trebuie să fim campioni! Periajul după fiecare masă, folosind nu doar periuța convențională ci și periuțele inter-dentare este indispensabil. Zâmbetul strălucitor  de la sfârșitul tratamentului ortodontic este garantat doar în urma unei igiene perfecte asupra danturii dar și a aparatului dentar propriu-zis.

Folosirea periutelor interdentare de catre purtatorii de aparat dentar
Folosirea periutelor interdentare de catre purtatorii de aparat dentar

Periuțele inter-dentare este bine să fie adaptate spațiilor dintre dinți. Acestea din urmă își modifică dimensiunile foarte des pe parcursul tratamentului ortodontic astfel că trebuie să folosim periuțe corect adaptate pentru a îndepărta în totalitate resturile alimentare și placa bacteriană.

 

Din fericire găsim pe piață o gamă foarte variată de periuțe inter-dentare de toate dimensiunile și fabricate din materiale diferite astfel încât să le alegem pe cele potrivite necesităților noastre.

O gama variata de periute interdentare
O gama variata de periute interdentare

În ceea ce privește folosirea aței dentare, situația devine puțin mai complicată datorită dificultății de a trece firul de ața pe sub arcul aparatului. În drumul spre zâmbetul perfect aceasta e o manoperă indispensabilă, deși într-adevăr este o situație în care răbdarea ne este pusă la încercare.

 

Ce tip de ața dentară trebuie să folosim?

 

Ața dentară este disponibilă în diferite variante, de dimensiuni diferite cu sau fără arome, cu sau fără ceară.

Ca purtător de aparat dentar, dacă nu ai suficientă răbdare sau îndemânare poți folosi ceea ce se numește “super floss”. Acest tip de ață dentară este prevăzut cu un capăt întărit pentru a facilita mânuirea firului pe sub arcul aparatului, iar de-a lungul lungimii sale, firul are diferite grosimi astfel încât acesta să se adapteze tuturor dimensiunilor spațiilor inter-dentare. Același tip de ața dentară poate fi folosit și de cei ce au lucrări protetice de tipul punților dentare.

 

În rest indiferent de tipul său ață dentară are cam același efect fie că are sau nu arome sau ceară. De precizat însă este faptul că ața dentară cu ceară este dedicată în special începătorilor sau celor ce au contacte foarte strânse între dinți deoarece pelicula de ceară favorizează alunecarea firului pe suprafața dintelui.

 

Nu uitați că folosirea aței dentare pe lângă periajul dentar este cea mai importantă armă împotriva patologiei dentare .

 

Ca medic dentist recomand pentru un zâmbet perfect, o igienizare mecanică care să acopere în proporție de 100% suprafața dinților și în aceste condiții vizitarea medicul dentist de doua ori pe an.

 

Cu drag,

 

Simona Enache.

2 thoughts on “Firul de care atârnă sănătatea ta dentară

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.