Copilul tău suferă de ADD/ADHD sau de tulburări de respirației în timpul somnului?

Copilul tău suferă de ADD/ADHD sau de tulburări de respirației în timpul somnului?

9 din 10 copii suferă de tulburări de respirație în timpul somnului, iar manifestările acestora sunt adesea ignorate sau greşit diagnosticate ca ADD/ADHD.

În urma cercetărilor s-a descoperit că tulburările de respirație în timpul somnului la copii sau Sleep Disordered Breathing (SDB) aşa cum le numesc americanii, reprezintă o problemă mult mai critică şi mai frecventă decât s-a crezut. Ele stau la baza multor probleme de sanătăte şi de comportament în rândul copiilor. Datorită varietății simptomelor prin care se manifestă aceste tulburări, ele pot fi trecute cu vederea, diagnosticate greşit sau în cel mai nefericit caz lăsate netratate.

După mai mult de 20 de ani de cercetări s-a descoperit că tulburările de respirație în timpul somnului la copii se află în strânsă legătură cu înghesuirile şi incluziunile dentare, cu anomaliile de dezvoltare ale dinților si oaselor maxilare, cu tulburarile comportamentale şi chiar cu udarea aşternutului în timpul somnului.

Ce sunt tulburările de respirație în timpul somnului?

Acestea reprezintă de fapt o condiție care rezultă în urma unor căi aeriene de respirație compromise ce au ca rezultat un schimb de gaze precar în timpul respirației, homeostaziei şi a proceselor de refacere din timpul somnului.

Care sunt cauzele tulburărilor de respirație din timpul somnului?

Etiologia este foarte complexă. Este asociată cu numeroşi factori care țin de structura oaselor feței, poziția limbii în cavitatea bucală, a tonusului muscular, țesutului limfoid larg şi răspunsului neuronal diferit dar şi factori de mediu şi factori genetici.

Copilul tău manifestă minim un simptom din urmatoarele?

Simptomele asociate cu tulburările de respirație în timpul somnului pot varia de la un copil la altul dar cele mai frecvente sunt: respirația orală, atât în timpul zilei cât ši al nopții, înghesuiri dentare şi sforăitul.

Respiratie orala in timpul somnului. Oboseala pe timpul zilei.
Respiratie orala in timpul somnului. Oboseala pe timpul zilei.

La acestea se pot adauga simptome precum: bruxismul (scrâşnetul dinților), alergii de tip cronic (astmul), inflamația repetată a amigdalelor, prezența cearcănelor, somnul neliniştit, vorbitul prin somn, coşmaruri, transpiratul excesiv în timpul somnului, stare de somnolență pe timul zilei sau dimpotrivă iritabilitate şi comportament agresiv asemănător celui manifestat în afecțiuni precum ADD /ADHD şi nu în ultimul rând udarea aşternutului în timpul somnului.

Durerile de cap matinale frecvente, rezultate şcolare nesatisfăcătoare, vorbitul nasal, omiterea consoanelor în timpul vorbirii, sâsâiala, răguşeala sunt parte din simptomele manifestate de copii cu tulburări de respirație în timpul somnului.

Ce este ADHD-ul si ADD-ul?

Aceste acronime provin din limba engleză şi înseamnă de fapt Attention Deficit /Hiperactivity Disorder (ADHD) si Attention Deficit Disorder (ADD). În limba română acestea se traduc ca fiind tulburearea hiperkinetică cu deficit de atenție(THDA) şi deficit de atenție. Diferența dintre cele două este dată de prezența sau nu a tulburării kinetice. Termenul de hiperkinezie fiind unul similar celui de hiperactivitate dar mai multe despre ADHD puteți citi aici.

Când e momentul ca parintele să-şi pună semne de întrebare?

Cele trei simptome care constituie semnalul de alarmă sunt: respirația orală atât în timpul zilei cât şi în timpul somnului, înghesuirile dentare şi sforăitul. Ele indică prezența unei forme uşoare de tulburări de respirație în timpul somnului şi posibile probleme de sănătate ale copilului.

De ce? Pentru că tulburarile de respirație în timpul somnului au ca şi consecință dereglarea somnului cu efecte negative directe asupra funcției cognitive, a funcției cardiace, a comportamentului şi nu în ultimul rând al creşterii şi dezvoltării copilului.

Respirația orală reprezintă un simptom critic!

Ingustarea cailor aeriene in timpul respiratiei orale
Ingustarea cailor aeriene in timpul respiratiei orale

În timpul respirației orale căile aeriene superioare se îngusteaza ducând la reducerea cantității de oxigen necesară procesului respirator, afectând buna funcționare a creierului, a sistemului endocrin şi a sistemului imunitar. Apar astfel disfuncťii ale vezicii urinare, creştere în greutate, pancreasul produce insulina în exces, creşterea incidenței infecțiilor, astm, alergii şi eczeme pe suprafața pielii.

Rezultatele respirației insuficiente pot fi dăunătoare sănătății generale a copilului dacă nu beneficiază de o abordare terapeutică corespunzatoare, deoarece oxigenarea insuficientă poate avea un impact negativ asupra capacității copilului de a reuşi în mediul şcolar şi în viața de zi cu zi.

Efectele respiraței orale la nivelul dintilor şi maxilarelor

Efectele respiratiei orale asupra dintilor si cailor aeriene
Efectele respiratiei orale asupra dintilor si cailor aeriene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Respirația orală împiedică dezvoltarea craniofacialā corecta iar prin intervenția la timp asupra respirației orale la copii putem evita malformații ale oaselor maxilare, înghesuiri dentare şi disfuncţii precum menținerea deglutiției infantile după apariția dinților cât şi problemele de fonație în timpul vorbirii.

 Ce presupune tratamentul şi cum te poate ajuta medicul dentist în rezolvarea acestor probleme?

Este foarte important ca simptomele tulburărilor de respirație în timpul somnului să fie recunoscute şi tratate la timp.  Tratamentul constă în purtarea unor gutiere pe timpul nopții şi nu mai mult de două ore pe timpul zilei. Aceste gutiere sunt concepute pentru a ghida dezvoltarea corectă a oaselor maxilare şi a căilor aeriene superioare pentru a optimiza fluxul de aer şi a promova respirația nazală corectă iar în acelaşi timp îndreaptă dinții copilului dumneavoastră eliminând necesitatea purtării aparatului dentar .

Nu uitati că, datorită simptomatologiei foarte asemănătoare cu cea manifestată în afecțiunile precum ADD / ADHD, tulburările de respirație în timpul somnului pot fi diagnosticate greşit şi mai trist e că există posibilitatea aplicării unui tratament medicamentos acolo unde nu este necesar.

 

Inainte/Dupa

Lăsate netratate  tulburările de respirație pe timpul somnului vor duce la diverse malformații craniofaciale şi înghesuiri dentare care la rândul lor vor conduce mandibula într-o poziție vicioasă față de craniu. Despre efectele acestei poziții vicioase puteți afla mai multe dintr-un articol scris anterior „Mandibula, cheia verticalității corpului tău” . În plus nu vor întârzia să apară nici efectele negative la nivelul sănătăţii generale.

Astfel, recunoaşterea simptomelor şi prezentarea la medicul dentist specializat în aplicarea unui astfel de tratament este crucială.  Numai atunci când copiii respiră în mod corespunzător, ei pot începe să învete, să crească, să înflorească la adevăratul lor potențial genetic.

 

Cu drag,

Simona Enache.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.