Alimentația şi efectele ei asupra sănătății orale

Alimentația şi efectele ei asupra sănătății orale

Ne arătăm cu toții foarte preocupați în ultima vreme de tot ceea ce înseamnă o alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos și cum era de așteptat acolo unde există cerere imediat se naște oferta, iar mediul perfect unde aceasta din urmă poate fi cel mai bine prezentată e bineînțeles prin intermediul rețelelor de socializare, dar nu numai. Au apărut precum ciupercile după ploaie adevărați „guru” în ceea ce privește nutriția, activitatea fizică și motivare personală și tot ce are  în general legătura cu modul de viață sănătos.

Fie că este vorba de persoane publice, precum moderatori de emisiuni tv, actori/actrițe sau chiar oameni din lumea sportului, instructori de fitness, dansatori, etc…toți urmează în general aceleași tipare. Se prezintă ca și persoane care au reușit datorită stării de bine indusă de o alimentație sănătoasă , de un stil de viată sănătos pe care îl duc și de anumite principii pe care le urmează şi pe care au ales să le prezinte celor ce le urmăresc.

 

Blake Lively etaland un zambet perfect
Blake Lively etaland un zambet perfect

 

Probabil din “defect profesional “ nu pot să nu le observ zâmbetul însoțit de o strălucitoare dantură. Pentru că ce ar fi de noi dacă nu ne-am etala un zâmbet perfect ?!?!?, zâmbet care este în totală concordanță cu starea noastră de sănătate. O persoană sănătoasă o recunoști de la bun început după un excelent aspect al zâmbetului .

Că zâmbetul etalat în fotografiile postate  de toate aceste personaje este cel real sau a fost „puțin”prelucrat cu ajutorul aplicațiilor de genul -Photo Editor, nu avem de unde să știm. Ce este o certitudine însă , este faptul că alegerile nostre alimentare sunt oglindite înainte de toate la nivelul cavității orale.

Ce, cum și când mâncăm pentru un zâmbet strălucitor?

 

O alimentație sănătoasă reprezintă cheia susccesului
O alimentație sănătoasă reprezintă cheia succesului

 

În primul rând să nu uităm că ce-l dintâi contact între organismul nostru şi alimente are loc la nivelul gurii şi că primele efecte fie ele pozitive sau negative se vor vedea la acest nivel și abia apoi la nivelul întregului organism.

Important de știut e și faptul că nu doar o alimentație sănătoasă reprezintă cheia succesului în ceea ce privește sănătatea orală ci și modul în care combinăm alimentele în cursul unei mese și mai ales ordinea în care le consumăm.

Ce se întâmplă cu „micile plăceri” dintre mesele principale

„Ciugulitul” continuu între mese s-a descoperit că reprezintă și el unul din factorii ce contribuie în mare măsură la îmbolnăvirea orală deoarece frecvența consumului de alimente și băuturi ce conțin hidrocarbonate este mai importantă decât cantitatea acestora.

Indicat este ca acestea să fie consumate ca parte a unei mese principale având astfel mai puține efecte nocive asupra dinților comparativ cu consumul acestora ca fiind o mulțime de gustări pe parcursul unei zile întregi.

De ce?

Pentru că cea mai mare cantitate de salivă este eliberată pe parcursul meselor principale  ca rezultat al masticației intense și prelungite. Saliva ajută la curățarea dinților de resturile alimentare și diminuează efectele acizilor care dăunează dinților și provoacă, caria dentară.

În ceea ce privește prevenția  printr-o alimentație sănătoasă a cariei dentare și  a sănătății orale în general, considerat sigur de către cei de la Leeds Dental Institute este un număr de 7 mese constituite din 3 mese principale și 4 gustări.

 

 

Imagine cu produse lactate care reduc potențialul cariogen
Laptele și brânza consumate la sfârșitul mesei reduc potențialul cariogen

Brânza elementul surpriză!

Pentru a gustări sănătos între mesele principale ale unei zile vă recomand brânzeturile alături de fructe și legume .

De ce brânza și ce efect are ea asupra dinților noștri?

Ei bine, brânza joacă rolul de „detergent dentar” datorită proprietăților sale de stimulator salivar și a conținutului său de săruri minerale, lipide și proteine împiedicând formarea plăcii bacteriene. Laptele și brânza consumate la sfârșitul mesei reduc potențialul cariogen al celorlalte alimente consumate. De aici probabil și cultul ce datează de secole al francezilor de a încheia fiecare masă cu un cubuleț de brânză.

Cât despre fructe și beneficiile lor statisticile arată că persoanele care și-au pierdut câțiva dinți sau care sunt purtătoare de proteze dentare mobile nu obișnuiesc să mănânce fructe și legume și în general nu au o dieta echilibrată.

 

 

Imagine cu o varietate de alimente sanatoase
Alimentație sănătoasă, stil de viață sănătos

 

 

Pe lângă beneficiile vis-a-vis de prevenirea bolilor cronice generale, Organizația Mondială a Sănătății susține că alimentația sănătoasă și echilibrată  va reduce și riscul îmbolnăvirii cu carie dentară și poate asigura protecție împotriva îmbolnăvirii parodontale, bolilor infecțioase orale precum și a cancerului oral.

Dieta echilibrată si o alimentație sănătoasă — factori cheie către un zâmbet perfect

La rândul lor medicii nutriționisti  pledează și ei pentru aceeași cauză spunând că o dietă echilibrată trebuie să includă fructe și legume în proporție de 50% din totalul alimentelor zilnice. Cerealele nu trebuie să lipsească din meniul nostru zilnic și trebuie să urmărim ca măcar jumătate dintre acestea să fie cereale integrale.

Dar să nu uităm de proteinele animale și vegetale. Proteinele animale să fie reprezentate de carne slabă de genul cărnii de vită macre, carne de pasăre de curte consumată fără piele și nu în ultimul rând fructe de mare.

Pentru o dieta diversificată si o alimentație sănătoasă se recomandă includerea de ouă, fasole, mazăre și leguminoase. Alături de toate cele menționate consumul lactatelor joacă un rol important în menținerea unei danturi sănătoase și nu trebuie excluse din meniul zilnic.

 

Ca medic dentist aş fi încântată să văd în mediul online fotografii cu zâmbete ce sclipesc de sănătate sub hashtag -ul #nofilter, ca rezultat al adoptării unei alimentații echilibrate și al unui stil de viață sănătos, nu doar colaje de genul „înainte – după”  ca rezultat al reabilitărilor orale generale în cabinetele de stomatologie.

Nu uitați! Prevenția prin intermediul nutriției e mai simplă și mult mai puțin costisitoare decât tratamentele dentare indiferent de tipul și gravitatea acestora.

Cu drag,

Simona Enache

One thought on “Alimentația şi efectele ei asupra sănătății orale

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.