Supa cremă de roșii proaspete și busuioc

Supa cremă de roșii proaspete și busuioc

De ce supa cremă de roșii cu busuioc?

Pe parcursul tratamentului ortodontic și mai ales la începutul acestuia, supa cremă de roșii cu busuioc este o alegere bună nu numai datorită valorilor sale nutritive, ci și datorita faptului că nu presupune exercitarea actului masticator (lucru greu de făcut in primele zile de la montarea aparatului dentar sau de la activarea acestuia).

Roșiile și minunatele lor beneficii pentru sănătatea bucală

O listă interminabilă de proprietăți ce regăsim in general in toate fructele si legumele de culoare roșie, portocalie si verde-închis au ca si component comun carotenizii (betacaroten si licopen), un component întâlnit din abundență in natură, de vitală importanță in dieta omului.

Roșiile au proprietăți antifungice și antibacteriene, iar datorită conținutului crescut de betacaroten și licopen (fitonutrienți cu putere antioxidanată crescută) previn infecțiile orale și mențin sănătatea dinților și a gingiilor.

Totodată, acidul cumaric și clorogenic din compoziția lor, alături de licopen protejează mucoasa cavitații orale, neutralizând efectele nocive ale fumului de țigară fie el inspirat activ sau pasiv.

Nivelul crescut de potasiu reduce riscul calculilor salivari, iar vitamina K și calciul împreună cu licopenul îmbunătățesc densitatea osoasă.

Fiind o substanță liposolubilă, licopenul are nevoie de grăsimi pentru  a fi mai bine absorbit in organism, aici intervenind  rolul uleiului de măsline.

 

De ce sa folosim busuiocul ?

Eficiența frunzelor de busuioc in tratarea infecțiilor si ulcerațiilor mucoasei orale este dată de conținutul de tanin, o substanță ce conferă acestuia proprietăți antiseptice. Flavonoidele si compușii volatili conferindu-i efectele antiinflamatoare si combaterea respirației urât mirositoare (halitoza) -mestecatul frunzelor fiind indicat in acest scop. Pe lângă cele menționate mai sus, busuiocul este o sursă importantă de calciu, Vitamina A, Vitamina B6 si Vitamina C, dar și de minerale precum fierul, potasiul, magneziu și fosforul necesare dezvoltării și menținerii unei danturi sănătoase. In plus conținutul de substanțe antioxidante ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene de pe dinți.

 

 

Ingrediente pentru supa cremă de roșii cu busuioc
Ingrediente pentru supa cremă de roșii cu busuioc

Ingrediente:

10 roșii medii

2 – 3 ardei capia

1 ardei gras rosu

1 ceapa roșie

2 – 3 fire de busuioc

2 căței de usturoi

3 – 4 linguri ulei de măsline

Sare si piper după gust

Mod de preparare:

Opărim roșiile si le curățăm de coajă. Punem uleiul într-o cratiță. Când acesta s-a încălzit adaugăm ceapa tăiată julien, sare și puțin piper. Acum adaugăm usturoiul tocat mărunt și le lăsăm să se călească împreună. După circa 2 minute adăugăm ardeii capia și gogoșarul tăiați cubulețe. Le lăsăm și pe acestea să se călească, iar după aproximativ 3-4 minute adăugăm roșiile și busuiocul.  Punem capacul cratiței si așteptăm încă 3-4 minute ca roșiile să se mai înmoaie . Apoi dăm cratița de pe foc și cu ajutorul blenderului pasăm toată compoziția din cratiță până aceasta se transformă in cremă. Dacă supa are o consistență mult prea densă puteți adăuga treptat apă clocotită astfel încât să obțineți consistența dorită. Mai putem adăuga acum sare și piper după gust. Așezăm din nou cratița pe foc și o lăsăm să fiarbă la foc mic aproximativ 15 min, amestecând din când in când ca să nu se prindă. După cele 15 minute supa cremă de roșii cu busuioc este gata de servit.

 

Poftă bună!

Cu drag,

Simona Enache

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *